Bicarbonat de sodiu pentru dinți este folosit de foarte mulți ani și, de cele mai multe ori, efectele se văd destul de repede. Cu toate acestea, medicii avertizează asupra dezavantajelor și chiar pericolelor la care se expun cei care folosesc bicarbonat de sodiu pentru dinți.
Bicarbonatul de sodiu pare să fie pudra minune din casele românilor. Este folosit pentru albirea dinților, pentru tot felul de afecțiuni, în prepararea unor alimente și chiar la curățenie. Sunt o mulțime de beneficii și utilizări ale bicarbonatului de sodiu, însă medicii spun că excesul trebuie evitat.
Mulți oameni sunt convinși că bicarbonatul de sodiu pentru dinți poate face minuni. Iată câteva combinații și cum pot fi ele folosite:
Lămâia are și ea efect de albire și îi poți folosi zeama pentru a realiza o pastă de dinți. Amestecă suc de lămâie cu bicarbonat, apoi aplică pasta pe dinți. Periază 2 minute, apoi clătește bine gura. Această variantă este indicată a fi folosită o dată pe săptămână, căci poate inflama gingiile sau afecta smalțul dinților.
Spală dinții trecând periuța prin apă și bicarbonat. Periază dinții normal, la fel și gingiile, limba. Periajul danturii ar trebui să dureze cel puțin 2 minute. Clătește bine gura cu apă la final.
Dizolvă puțin praf în apă și adaugă câteva picături de oțet, dar și un praf de sare. Înmoaie periuța în acest amestec, apoi periază dinții normal. La final, poți folosi pasta de dinți clasică pentru a îndepărta gustul de oțet
Amestecă singură bicarbonat cu pasta de dinți pe care o ai acasă sau presară praful peste periuța cu pasta de dinți. Periază dinții normal și clătește bine gura la final. Vei avea dinți mai curați și mai strălucitori.
Prepară un amestec format din 1 linguriță de sare de masă și 3 lingurițe de bicarbonat. Efectul abraziv ală sării va îndepărta depunerile de tartru de pe dinți și va ajuta în procesul de albire. Clătește bine gura la final, după periajul dinților.
Bicarbonatul de sodiu este o bază slabă sau o pudră acalină ce are acțiune de albire în diverse aplicații. La contactul cu apa, bicarbonatul eliberează radicali liberi ce atacă petele și murdăria de pe smalțul dinților lăsate de fumat, mâncare sau băuturi. Multe paste de dinți care albesc dinții au în compoziție și acest praf.
Citește și: 6 SECRETE PENTRU DINȚI SĂNĂTOȘI. PUNCTUL 3 ESTE GENIAL
Medicii susțin totuși că bicarbonatul de sodiu nu este chiar o minune și cu siguranță nu ar trebui folosit în exces. În caz contrar, acesta ar putea avea consecințe nedorite asupra sănătății. Spălarea dinţilor ocazional, adică maximum o dată pe săptîmână, cu bicarbonat de sodiu nu reprezintă un pericol pentru dinţi. Însă folosirea zilnică poate fi foarte dăunătoare, căci bicarbonatul este foarte abraziv şi afectează smalţul dinţilor.
Specialiștii recomandă mai degrabă alte metode de albire a dinților. Pentru cei care îşi doresc să aibă cât mai puţine carii, se recomandă paste de de dinţi cu concentraţia de fluorură de zinc şi fluorură de sodiu mai mare, iar pentru cei care vor să scape de placa bacteriană şi să menţină suprafaţa dinţilor cât mai curată sunt eficiente pastele de dinţi mai abrazive care conţin fosfaţi şi carbonaţi.